Maria Boij

Träd är förankrade i marken med sina rötter © Maria Boij 2014

Träd är förankrade...detalj1 © Maria Boij 2014Träd är förankrade... Platsstudie © Maria Boij 2014Träd är förankrade... Platsstudie 2 © Maria Boij 2014

Träd är förankrade... Karta © Maria Boij 2014

Träd är förankrade i marken med sina rötter.

Människor vandrar ständigt runt.

När jag var barn var jag ofta ute i skogen. Vi byggde kojor och hittade nya rum i träddungar. Det fanns alltid möjligheten att finna en plats att fantisera runt och bygga nya världar på.

Ibland kunde man hitta en glömd sko eller andra föremål vilket gjorde det än mer spännande. Nu som vuxen letar jag fortfarande rum eller platser när jag är ute och går. Det som lockar är områden som bildar en egen sfär/värld. Det behöver nödvändigtvis inte vara i skogen, de kan finnas i lite varstans i våra omgivningar.

Jag har tidigare gjort flera platser i keramik, oftast som små miniatyrer. Där har en händelse ägt rum. Människorna har lämnat men spåren av en handling finns kvar.

Jag fann en plats i Hässelby. Den känns inte så välbesökt, mest som något man passerar vid en gång och cykel väg. Platsen är kantad av träd. Det finns en hög mitt på. Den är liten och oansenlig men gjord av människohand. Kanske är det bara en obetydlig gödselhög men tillräckligt stor för att man ska lägga märke till den. De grönytor som folk använder, ligger runt om den här platsen. Platsen är markerad och omringat av träd och på det viset bildar en slags scen.

På platsen vill jag placera ett verk. Det är ett träd som föreställer en björk. Egentligen är ju björkar smala. Det här trädet har formen av en ek eller kanske en bok som har fått växa riktigt länge och dött. Det står nu kvar som en urholkad trädstam. Bara skalet är kvar. Kvällstid lyser det inifrån trädet, det ser man genom ett nyckelhål som sitter på björkens stam. Nedanför nyckelhålet på marken står ett par blå skor i naturlig storlek. Högt uppe på en gren i trädet hänger en stor nyckel. Trädet står nära den lilla högen. Vid högen ska det stå en liten skylt i brons, på skylten står det: En ordinär och säregen hög.

Det är en scen där det utspelat sig en händelse. Tanken är att få betraktaren att tänka på det som varit men också det som kommer. Om vi skulle kunna frysa tiden här och nu, så skulle vår egen lilla scen bli tydlig. Den här platsen är någon annans pausade scen men den bjuder också förhoppningsvis in besökare att skapa sig en alldeles egen berättelse.

Träd i brons bemålat med tvåkomponentsfärg.Ca 3.5 m högt. Nyckeln är 50 cm.

Skorna 25 cm=strl 39

 

 

English:

 

 

For print: A1.pdf
Homepage: mariaboij.blogspot.com
Contact: maria.boij[a]comhem.se

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/3/8/goingpublic.se/httpd.www/2014/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Comments are closed.