Galina Davydtchenko

Rosa Kiosken © Galina DavydtchenkoRitning 1 © Galina DavydtchenkoHistorisk ritning © Galina DavydtchenkoKonstverkets placering © Galina DavydtchenkoRosa kiosken in memorian 2 © Galina Davydtchenko

Rosa Kiosken

Val av plats.
Varje plats har sin egen historia. Den kan ligga lång borta i tiden eller kan det handla om gårdagen.

De historiska händelserna kan leva länge i människors minne eller försvinna efter kort tid, de kan skrivas eller delas muntligt. Bortglömda historier kan återberättas, tolkas på nytt, på något underlig sätt kan de stiga i värde och med det ändra platsen. De kan göra vanliga platser till unika.

Hässelby är fylld av historier. Allt som hände för länge sedan och gjort Hässelby till den stadsdel det är nu, levande, varierande, fullt av motsatser, finns fortfarande kvar. Vi kan hitta spår av förgångna tider överallt, varje del av Hässelby har sin egen story.

Min arbetsmetod är att samla på olika historiska fakta, lyssna på hur människor kan berätta om platsen och olika händelser i deras liv. I de berättelserna blir deras minne om platsen och själva platsen till ett.

Melongatan ligger mellan Hässelby Gård och Hässelby Strand. Den tar sin början vid Persikogatan och tar slut vid Fyrspannsgatan, den är inte lång, men med flera bostads hus och förskolan Lekrummet. Bakom skolan ligger ett grönområde, genom det kan man lätt ta sig till Hässelby Gård. Nära förskola låg en gång i tiden en kiosk.

 

Ide

Under mina vistelser i Hässelby har jag träffat olika människor och har hört massa berättelser. En av dem är Sebastian som berättade historien om Rosa Kiosken på Melongatan.

Sebastian har berättat om kiosken, hur han och alla barn stod i kö, sedan tvekande valde smågodis: ”Hmm…. Och två sånadär och en sur rem hur mycket blir det nu? Hmm Två krokodiltårar hur mycket blir det?…osv” En vänlig mycket tålmodig man lever kvar i mångas minne.

Kiosken finns inte längre men minnet finns kvar.

1958 byggdes kiosken på Melongatan i Hässelby.

Kiosken hette då Dahlberg Tobaks- och tidningskiosk. Bland trogna kunder hade den på den tiden namnet ’’Tackar-tackar kiosken’’, eftersom expediten alltid tackade varje kund två gånger. Den var rejält byggd i trä med aluminiumfasad och koppartak. Kioskens yta var 12 kvadratmeter. Under kiosken fanns en källare – också på ca 12 kvadratmeter. I kiosken såldes tidningar, plock godis och liknande. Den bytte ägare flera gånger, den bytte färg och namn. När den slutade att existera hade den namnet ’’Rosa kiosken’’.

Söndagsmorgonen den 30 mars 2008 tog sig en man in i en röd hjullastare som stod uppställd på en byggarbetsplats vid Melongatan. Han fick igång den och mejade ner lyktstolpar, krossade ett elskåp, körde ner en tall och demolerade därefter den gamla kiosken på Melongatan.

Det blev aldrig någon ny kiosk. Ägaren ville inte bygga nytt, och han lyckades inte sälja rättigheterna till någon annan hugad spekulant. Hålet i marken fylldes igen, och det växer nu ogräs på den plätt där den omtyckta kiosken stod i 50 år.

Den byggdes 1958 och totalt förstördes 2008. 50 år som den var på plats och lämnade sina spår i människornas minne. Finns det synliga spår på själva platsen? De syns inte men de finns ändå. När jag och Sebastian gick förbi fick jag höra historien, om några ’’krokodil tårar’’, en snäll expedit bakom luckan och nu vill jag återberätta den på mitt sätt med mitt verk.

Verket ska stå på samma plats, har samma mått och storlek som den ursprungliga kiosken. Men den blir inte det samma. Åren har gått. Det blir min rosa kiosk, som är ett skelett, stoff, urbant minne, memorial. Den ska finnas där för de som kommer ihåg kiosken och dens ägare. Den ska finnas där för de som föds eller flyttat in i område senare för att dela med sig av platsens historia och göra den unik. En del av områdets identitet och legend. En vardags bagatell som får stor betydelse när den försvann.

Material

Konstverket ska vara utfört i rostfritt stål och rosa lackeradt. Takets ytterkant skall vara i rostfri u-profil med inbyggd LED armatur, kopplad till en sensor för att tändas när dagsljuset försvinner

 

 

English:

 

 

 

For print: A1.pdf
Webpage: galinadavydtchenko.se
Contact: galina_d84[a]hotmail.com

 

 

 

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/3/8/goingpublic.se/httpd.www/2014/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Comments are closed.